Aanhangerrijles, onwijs handig, toch?

Als je op vakantie gaat met een caravan, of voor je werk met een aanhanger achter de auto moeten rijden dan kan een BE rijbewijs verplicht zijn.

Het behalen van een E achter B rijbewijs bestaat alleen uit een praktijkexamen, je hoeft hier geen apart theoriegedeelte voor te doen

We hebben voor de BE opleiding twee mogelijkheden:

1) Het kan in een eendaagse opleiding met aansluitend examen
2) Of het kan in twee dagdelen met op de tweede dag aansluitend examen.

Onze persoonlijke voorkeur gaat na twee dagdelen omdat de slagingskans groter is, de leerstof kan beter op je inwerken, en op de tweede dag is het examen vroeger dus ben je minder vermoeid.

Tijdens de BE-rijopleiding komen de volgende onderdelen aan bod:

- Controle van aanhanger, lading en papieren
- Het vakkundig aan of afkoppelen van de aanhangwagen
- Rijden binnen en buiten de bebouwde kom
- Bijzondere verrichtingen (keren, recht achteruitrijden, bocht achteruit, naar een laad en/of losplaats steken enz.)

Om meer duidelijkheid te krijgen wanneer we een BE rijbewijs nodig hebben staat hier onder een schema geplaatst. Wanneer hebt je een BE rijbewijs nodig?

Je hebt een BE rijbewijs nodig als je met de maximale massa van beide voertuigen (auto + aanhanger) boven de 3500 kg komt. De maximum massa staat op het kentekenbewijs van de voertuig.

Wilt u rijden met een zwaardere aanhanger (meer dan 750 kilo leeggewicht plus laadvermogen tot een maximum van 3500 kilo) en is de som van het leeggewicht plus laadvermogen van de auto en aanhanger samen wel meer dan 3500 kilo? Dan dient u in het bezit te zijn van rijbewijs E achter B.

Prijs van een complete BE-opleiding € 650,-

6 uur rijles (60 min) inclusief praktijkexamen CBR